Italų santykis su maistu išties ypatingas ir galėtų būti puikus pavyzdys kitoms tautoms, tarp jų ir lietuviams. Jie laikosi sveikatai naudingų ir iš kartos į kartą perduodamų valgymo tradicijų, visada randa laiko pietums darbo dienos metu ir tiesiog džiaugiasi gyvenimu mėgaudamiesi maistu – ant stalo jo turi būti daug ir įvairaus. Taigi, pagrindinės italų valgymo tradicijos yra tokios: ilgai trunkantys pietūs ir ilgos vakarienės – tam tikras laisvalaikio praleidimo bei bendravimo būdas su šeima ir draugais, pokalbiai apie maistą ir receptus prie pietų ar vakarienės stalo, pastovus valgymo ritmas (pietūs tarp 12 ir 16 val., vakarienės tarp 20 ir 22 val.), pirmenybė namuose pagamintam maistui, valgymas su saiku (dienos metu italai valgo dažnai, tačiau porcijos nedidelės), po pietų ar vakarienės – nedidelis desertas, mažas puodelis espreso kavos arba šlakelis gero vyno ar alaus. Taigi, lėtas valgymo tempas, saikingos porcijos, kokybiški produktai, pastovus valgymo režimas ir kt. – tai tik keletas išskirtinių italų virtuvės ypatybių. Italams visa tai natūralu ir nekelia jokio streso – jie mėgaujasi kiekvienu kąsneliu, daug bendrauja ir tiesiog džiaugiasi gyvenimu!
Visame pasaulyje garsi Italijos virtuvė yra turtinga ir įvairi, turinti daugybę skanių tradicinių patiekalų, kurių tikri itališki receptai keliauja iš kartos į kartą. Štai keletas populiariausių lengvų itališkų patiekalų, kuriuos verta pasigaminti namuose ir, žinoma, paragauti viešint Italijoje arba užsukus į bet kurį Lietuvoje esantį itališkų patiekalų restoraną: pica su natūraliu pomidorų padažu, sūriais ir įvairiais priedais (galima sakyti, kad pica dėl savo populiarumo ir variacijų gausos – Italijos nacionalinis patiekalas), ilgieji spagečiai „Carbonara" arba su Bolonijos padažu ir žolelėmis, sočioji lazanija su sūriu, mėsa, daržovėmis ir padažu, ryžių rizotas su sūriu, grybais, daržovėmis ar jūros gėrybėmis, minestronė – tiršta daržovių ir makaronų sriuba, tradicinis jautienos troškinys „Osso buco" su ryžiais arba bulvėmis, lengvos Kaprio salotos iš pomidorų, mocarelos, alyvuogių aliejaus ir baziliko,
gnocchi – mažyčiai miltiniai virtinukai su skaniais padažais,
Filetti di Baccalà – tešloje kepta menkė, itališki skrebučiai – brusketos, fokačija, tiramisu, nepamirštamo skonio itališki ledai su šokoladu, karamele, mėtomis, pistacijomis, citrina, uogomis, sausainiais ir t. t. Itališki desertai – tiesiog dieviški, tad jų paragauti būtina! Daug minėtų ir kitų itališkų patiekalų galima pasigaminti ir namuose, o įvairių nesudėtingų receptų galima susirasti internetu – jų kulinarinio turinio
online svetainėse tikrai daug. Bent kartą pabandę įsitikinsite, kad tradiciniai itališki patiekalai tikrai paprasti, bet tuo pačiu ypatingi ir gardūs! Norėsis dar!
ITALIŠKI PATIEKALAI – IR BETA.LT ASORTIMENTE: APETITĄ ŽADINANTYS PASIŪLYMAI PIGIAU
Jei esate neabejingi italų virtuvei, nepraleiskite progos itališkai papuotauti pigiau – Beta.lt online pasiūlymai itališkai vakarienei restorane skamba tikrai labai viliojančiai. Puikius pasiūlymus rasite užsukę į Beta.lt RESTORANŲ kategoriją PASAULIO VIRTUVĖS ir pasirinkę pakategorę ITALIŠKI PATIEKALAI. Šiuo metu aktyvūs tokie pasiūlymai (pabrėžiame, kad jie ilgainiui keičiasi ir/ar yra atnaujinami): kuponas itališkai vakarienei su užkandžiais dviem asmenims restorane AL CANTUCCIO Kaune, kuponas itališkai vakarienei dviem asmenims restorane PICCOLA ITALIA Kaune ir kt. Bet kuris iš jų – labai gera dovana kiekvienam, dievinančiam italų virtuvę ir mėgstančiam skaniai pavalgyti, tad tikrai verta pasinaudoti proga ir įsigyti su akcija arba be jos – tikrai bus, kam padovanoti, o ir patiems pravers. Kuponas arba dovanų čekis, atlikus mokėjimą, išsiunčiamas pirkimo metu nurodytu el. paštu – jo sulaukus, beliks rezervuoti staliuką jau pamėgtoje arba naujoje vietoje. Italų virtuvės restoranų yra daugelyje Lietuvos miestų, pvz.: ne tik Kaune, bet ir Vilniuje, Klaipėdoje ir kt., tad norint paragauti itališko maisto nebūtina keliauti į Italiją.