Svečiams iš užsienio pristatydami svarbiausius tradicinės lietuviškos virtuvės atributus, galime didžiuotis puikia lietuviška juoda rugine duona, baltu varškės sūriu, kapotos mėsos skilandžiu, lietuvišku alumi, lietuviška gira ir daugybe kitų valgių iš mėsos, žuvies, javų, daržovių, vaisių ir uogų, pieno produktų. Jau nuo seno lietuviškai virtuvei būdingas paprastumas ir gausa. Svarbiausia tai, kad lietuviški nacionaliniai patiekalai ir saldūs desertai išties skanūs, vieninteliai bei nepakartojami – niekur kitur SAVO skonio nerastume. Tik Lietuvoje!
Tiek seniau, tiek dabar skirtingiems Lietuvos regionams būdingi skirtingi valgiai, kuriuos su malonumu namuose gamina ar kitur ragauja tradicinių skonių pasiilgę lietuviai ir kuriais vaišinami autentišką lietuvių virtuvę norintys pažinti svečiai iš užsienio. Taigi, Aukštaitija nuo seno garsėja įvairiais blynais, virtiniais, koldūnais, skryliais, sriubų gausa, spurgomis, žagarėliais, šakočiais, naminiu alumi ir obuolių ar uogų vynu. Dzūkijos virtuvėje didžiąją dali kasdienio meniu užima grybų patiekalai: grybai kepami, marinuojami ir rauginami, verdamos sriubos su grybais, gaminami jų troškiniai ir net grybų sūris, taip pat grybais įdaromi virtinukai ir pyragėliai. Dzūkai labai mėgsta ir vytintą mėsą bei „linksmąją" dzūkišką naminukę. Bene žymiausias tradicinis Suvalkijos krašto gaminys – kapotos mėsos skilandis, taip pat rūkytos dešros, kumpiai, barščiai su kiaulių ausimis, naminis juodųjų serbentų vynas. Tradiciniai žemaičių patiekalai: žemaičių blynai su mėsa, kastinis su virtomis bulvėmis, su lupenomis virtos bulvės, įvairūs mėsos troškiniai, pyragai su uogomis, vaisiais ir uogienėmis ir kt.
Kadangi lietuviškos šventės ir valgiai – neišskiriamas
duetas (ruošiant vaišes kiekvienai šventei pasitelkiami tradiciniai tam tikrų patiekalų receptai), daug dėmesio skiriama ne tik karštam maistui, bet ir šaltiesiems užkandžiams. Lietuvoje tiek ant kasdienio, tiek ant šventinio vaišių stalo galima išvysti įvairių rūšių sūrių, rūkytos mėsos bei žuvies gaminių, šaltienos, mėsos vyniotinių... O kur dar šaltibarščiai, kugelis, cepelinai, koldūnai, virtiniai, šaltanosiai, šakotis, žagarėliai, obuolių sūris, lašiniai, balandėliai ir kiti tradiciniai patiekalai bei desertai! Akivaizdu, kad lietuviai – vaišinga ir skaniai pavalgyti mėgstanti tauta, galinti didžiuotis turtingu kulinariniu paveldu, kurio tradicijos gajos ir naujais moderniais laikais. Sotaus ir skanaus tradicinio lietuviško maisto galima užsisakyti ne tik restorane, bet ir internetu – „maistas į namus" paslauga pastaruoju metu labai paklausi ir palengvina išalkusiųjų kasdienybę.
BETA.LT PASIŪLYMAI LIETUVIŠKŲ PATIEKALŲ MĖGĖJAMS
Lietuviškų patiekalų mėgėjams patraukliais pasiūlymais pasirūpino ir Beta.lt – tikrai ne vieną rasite online portale, pasirinkę kategoriją RESTORANAI. Štai keletas viliojančių pasiūlymų, kuriais pasinaudoję turėsite progą pasimėgauti lietuvišku maistu pigiau: kuponas lietuviškai vakarienei dviem SENOJOJE KIBININĖJE Vilniuje ir Trakuose, Lietuvos aukštuomenės vakarienė DIDIKŲ VAIŠĖS restorane IMPERIAL Vilniuje, cepelinų puota 4 asmenims SENOJOJE KIBININĖJE Vilniuje ir Trakuose, karališka vakarienė restorane KUCHMISTRAI Kaune, gausi vakarienė šeimai restorane HBH Vilniuje ir Palangoje, apsilankymas restoranuose KATPĖDĖLĖ Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje arba Šiauliuose ir kt. Apskritai, visi Beta.lt pasiūlymai gali tapti visiems patinkančia gera dovana – reikia tik išsirinkti tai, ko reikia, o įsigyti kuponą arba dovanų čekį labai greita ir paprasta. Be to, pasiūlymų kaina tikrai nesikandžioja, o perkant su akcija galima sutaupyti daug daugiau. Pirkti su Beta.lt online – tiesiog pigiau!